Principalele motive pentru care se alege o centrala termica pe gaz sunt costurile scazute pentru combustibili, ceea ce va aduce o economie lunara si modul usor de racordare la reteaua de gaz pentru ca aceasta este bine dezvoltata in special in zonele urbane. Sunt multe sisteme pe baza carora functioneaza o centrala termica pe gaz si in continuare vom vorbi despre cum trebuie montata centrala si despre cum se poate obtine caldura si apa calda in moduri cat mai economice si de ce documente aveti nevoie pentru a putea monta o centrala.

In primul rand ar trebui sa fiti constienti de faptul ca o centrala termica pe gaze va ajuta sa economisiti pentru ca nu veti plati decat ceea ce consumati. Prin urmare veti beneficia de confortul de a avea apa calda in permanenta si de camere incalzite de un sistem centralizat de caldura.
Atunci cand apelati la o firma specializata trebuie sa luati si o decizie cu privire la tipul de centrala dorit. Se iau in considerare randamentul, sistemul de informare, consumul de combustibil si diagnoza (cu sau fara afisaj digital), modalitatile de utilizare, modul de instalare, dimensiunea si nu in ultimul rand pretul si designul.

shutterstock_332518421

Deoarece folosesc pe post de combustibil gazul, centralele termice pot sa fie cu tiraj natural, de condensatie, cu tiraj fortat, cu camera de ardere, preparare instantanee de apa calda, cazan de pardoseala sau boiler. In cazul in care reteaua de gaze nu se afla in apropierea locuintei dumneavoastra se poate instala si un rezervor propriu de combusitibil care va va costa in plus.
De exemplu, o centrala termica pe gaz cu un tiraj natural poate sa fie instalata in camere al caror volum nu este de minim 18 metri cubi si care au drept aerisire o fereastra de minim 0,9 metri patrati.
Din cauza vechimii instalatiilor si agentului termic utilizat anterior in momentul in care instalati o centrala termica in apartament este recomandat sa inlocuiti vechile calorifere. Acestea sunt de mai multe feluri in functie de materialul din care sunt facute. Se poate opta pentru calorifere din aluminiu si veti avea un coeficient de transfer al caldurii superior. Aceste calorifere au dimensiuni variate care depind de marimea camerei in care vor fi instalate. O alta alegere sunt caloriferele din otel care pe timpul verii trebuie mentinute cu apa pentru a nu rugini in interior.

shutterstock_113229679 Pentru instalarea unei centrale este nevoie sa apelati la firme de specialitate pentru ca aceste centrale nu pot fi montate decat de firme care au autorizatie ISCIR. Va trebui sa indepliniti si o serie de formalitati pentru ca o astfel de centrala sa poata fi montata.

 

Pentru a monta o centrala veti avea nevoie de urmatoarele documente:

  • In primul rand este nevoie de un proiect tehnic al instalatiei interioare de utilizare a gazelor. Veti primi acest proces verbal dupa ce va racordati la reteaua de gaze. Racordarea la retea se face de catre un angajat din cadrul firmei care se ocupa cu distributia de gaze sau de catre o firma autorizata ANRE.
  • Urmatorul pas este acela in care se monteaza efectiv centrala. Operatiunea se face de catre reprezentantii unei firme autorizate ISCIR atunci cand centrala termica este deja cumparata. Dupa instalarea acesteia tehnicianul va va inmana si un proces verbal de finalizare a lucrarii si acesta va fi insotit si de o copie dupa autorizatia ISCIR.

Ca si utilizator final aveti obligatia de a supune centrala unor verificari periodice o data la 2 ani indiferent daca centrala este in perioada de garantie sau nu. Pe perioada de garantie producatorii recomanda efectuarea unei revizii tehnice anuale, pe langa verificare tehnica periodica obligatorie.

Echipa Codevex

Share This
nume-&-logo

Abonati-va la newsletter-ul nostru

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a va tine la curent cu ofertele si produsele noastre

Va-ti abonat cu succes! Va multumim.