Ventilator sau aer conditionat?

Cu totii ne dorim sa avem cele mai bune si cele mai eficiente solutii prin care sa racorim casa in zilele caniculare ale verii. Caldura poate sa fie insuportabila atat ziua car si noaptea iar daca afara nu putem evita temperaturile ridicate, la interior vom putea sa cream un climat placut. Avem de ales intre aerul conditionat si ventilator, si fiecare are propriile avantaje si dezavantaje.

Aparatele de aer conditionat, chiar si cele noi si eficiente, consuma destul de multa energie electrica pe timpul verii. Aparatele de aer conditionat sunt cele mai mari consumatoare din casa si cu toate acestea au si o putere mare de racire a aerului si de a mentine o temperatura constanta.

Ventilatoarele, fie ca sunt standard si pot sa fie utilizate oriunde in casa sau sunt incorporate in lustra consuma mult mai putin decat aerul conditionat. Cele din urma au rolul de a raci aerul in timp ce ventilatorul se bazeaza si pe circulatia aerului. Ventilatoarele au rolul de a disipa caldura produsa de catre organism si evapora si umezeala. Acesta nu poate scadea temperatura camerei ci ajuta si la evaporarea umezelii din piele. Pentru ca nu sunt produse efecte decat in momentul in care va aflati in zona lor de actiune, nu e cazul sa le lasati pornite cat timp lipsiti de acasa, cum faceti cu aparatul de aer conditionat.

Aceste solutii de racorire pentru zilele toride nu se exclud reciproc dar ventilatoarele de tavan de exemplu, pot sa mareasca efectul pe care aerul conditionat il are. Desi termometrun nu arata ca ventilatorul ajuta si a scaderea temperaturii el va potenta aerul conditionat fara a fi nevoie ca aparatele sa functioneze in continuu. Termostatul aerului conditionat poate astfel sa fie setata la temperaturi mai mari si facturile la curent vor fi mai mici. Nu uitati sa opriti ventilatoarele atunci cand camerele sunt goale. Retineti si un alt truc care economiseste energie si mentine temperaturile mai scazute: inlocuirea becurilor cu incandescena si a celor fluorescente compacte.

Share This