Tipuri de centrale termice

Pana nu demult o centrala termica reprezenta un lux: costuri mari de instalare, aprobari de la gaze, teava separata de racord si in final bani multi si alergatura prin toate institutiile. Cu timpul eficienta centralelor termice a crescut si costurile s-au diminuat in asa fel incat aproape toata lumea isi poate permite asemenea centrale termice.

Centralele termice pe gaz se numara printre cele mai des utilizate dar si cele mai convenabile sisteme de incalzire in Romania. Sunt locatii unde tevile trebuie sa fie aduse de la zeci sau sute de metri si asta nu pare foarte convenabil, dar montarea unei centrale pe gaz e relativ simpla. Aveti nevoie de calorifere, de cativa metri cubi de gaz, de teava si de o echipa de instalatori autorizati ISCIR. Cel mai bun moment in care sa va montati o centrala termica e vara pentru ca in primul rand va trebui sa va debransati de la vechea retea de incalzire.

Alt avantaj tine de usurinta de exploatare si de gama variata de puteri si de asemenea de solutii tehnice multiple: centrale in condensatie cu tiraj natural, cu tiraj fortat, cu camera etansa de ardere sau de preparare instantanee de apa calda menajera. Gazul va fi un combustibil ieftin si veti plati putin pentru a incalzi locuinta.

Alta varianta este centrala termica pe curent care e mai putin costisitoare la montare dar costurile de exploatare ale sale pot sa fie mai ridicate decat pentru centralele pe gaz. Centrala se utilizeaza simplu: avem un buton pentru pornire si parametri care ar trebui monitorizati in asa fel incat functionarea sa se faca la parametrii normali. Avantajul este acela ca reteaua se dezvolta la nivel national si va fi mult mai usor sa va racordati. In cele mai multe cazuri bransamentul de energie trebuie sa fie redimensionat pt ca acesta nu este destul de puternic pentru nevoile unei astfel de centrale termice.

Centrala termica pe combustibil solid are ca si principal avantaj costul scazut la combustibili dar este si dezavantajul costului de instalare. Acest tip de centrala ocupa mai mult spatiu si are mai multe parti componente.

Share This