Tehnologia inverter si aerul conditionat

De ceva vreme pe piata au aparut aparatele de aer conditionat care au Inverter si care sunt mai scumpe si mai sensibile iar acum ele au devenit o norma. Inverterul este un tip nou de compresor care isi poate modula capacitatea tinand cont de nevoia de incalzire sau de racire si astfel are si un consum mai mic de energie.

Aparatele mai vechi se vor opri si vor porni pur si simplu compresorul pentru a se raci sau incalzi. Cu alte cuvinte atunci cand dati drumul la aparate acesta raceste camera si in momentul in care termostatul simte ca este temperatura dorita va opri in mod automat aparatul. Ulterior daca in camera temperatura creste cu mai mult de doua grade, ea porneste din nou. Pentru aparatele cu inverter compresorul va fi controlat in mod electronic pentru a isi modifica turatia si capacitatea.

Daca in camere temperaturile sunt mai mari decat cele dorite aparatul va functiona la o capacitate maxima pentru a ajunge repede la temperatura pe care o doriti, insa pe masura ce se apropie de aceasta temperatura sistemul va micsora capacitatea compresorului si turatiile ventilatoarelor. Asta inseamna ca aparatul merge in permanenta dar la o putere mai mica pentru a mentine temperatura setata.

Producatorii de aparate de aer conditionat spun ca aparatele care au inverter scad consumul de energie cu 30 de procente si sunt mai silentioase asa cum este si evident. Sa presupunem ca toate aceste aparate se apropie mai mult de conceptul de sistem de climatizare fata de cel de racire. Datorita avantajelor foarte mari pe care le are in UE a fost interizs importul de aparate de aer conditionat de tipul ON OFF din ianuarie 2013.

Aparatele de aer conditionat trebuie ales in functie de dimensiunile camerei care ar trebui sa fie racite. Din nefericire cei mai multi producatori specifica doar puterea exprimata in BTU si nu si volumul de aer pe care aparatele il circula.

Share This