Sfaturi pentru posesorii de centrale termice

Multi proprietari nu realizeaza ca centralele termice trebuie sa fie instalate, verificate si utilizate in conformitate cu prescriptiile legale si accidenele care au loc dovedesc ca aceia care utilizeaza tipul de echipament termic nu cunosc reglementarile legale. Mai multi proprietari de apartamente isi instaleaza centrale termice proprii, din dorinta de a face economii dar si din dorinta de a se bucura de autonomie in special in ceea ce priveste incalzirea si apa calda din casa. Din nefericire o mare parte dintre proprietari nu cunosc normele legate de montarea, instalarea si exploatarea centralelor si fac greseli elementare precum instalarea si intretinerea de catre persoane neautorizate.

Specialistii ISCIR va aduc la cunostinta cateva din regulile de baza de care va trebui sa tineti cont pentru a putea evita accidentele.

Montarea dar si punerea in functiune a centralelor termice se va face in mod obligatoriu de personal autorizat al unei societati care este autorizata de ISCIR si de producatorii centralei termice respective, care in final va vor da mai multa documentatie depre o exploatare conforma si in siguranta lucrului bine facut.

Proiectarea si executarea instalatiei de gaz aferente centralelor pe combustibil se face numai cu firme autorizate ANRGN.

Incercati sa incheiati un contract de service cu societatea ISCIR. Char daca aveti deja centrala montata de catre o persoana neautorizata luati legatura cu o societate autorizata ISCIR si solicitati efectuarea verificarii tehnice si obtinerea autorizatiei de functionare.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca prescriptiile tehnice urmaresc sa asigure protectia persoanelor, mediului si proprietatii si vor interzice existenta in functionare a unor aparate care nu sunt corespunzatoare, astfel regulile de buna exploatare si functionare vor fi respectate. Aparatele care consuma combustibili gazosi pot sa fie date in exploatare numai dupa ce se finalizeaza montarea si instalarea si sunt puse in functiune si verificate din punct de vedere tehnic de catre un agent economic autorizat ISCIR.

O functionare sigura si de durata a unei centrale termice presupune ca uzura si fenomenul de imbatranire a materialului sa fie cunoscute din timp si sa fie inlaturate prin masuri adecvate. Pentru a realiza aceste scopuri precum si pentru a proteja utilizatorii, a aparut necesitatea efectuarii si verificarilor tehnice periodice. Responsabilitatea initierii verificarilor tehnice periodice revine in totalitate utilizatorului final.

In ceea ce priveste obligativitatea efectuarii verficarilor tehnice periodice, utilizatorii vor fi informati prin instruire initiala cu ocazia unei prime puneri in functiune si a inmanarii si semnarii livretului aparatului.

Share This