Preparare apa calda menajera

Preparearea apei calde menajere este o componenta importanta a necesarului de caldura al unui imobil si prezinta ca si caracteristica importanta faptul ca este aproximativ constanta tot timpul.

In cazul folosirii surselor regenerabile de energie cum ar fi energia solara sau cea geotermala folosita in pompele de caldura temperatura pentru apa calda menajera preparata este de aproximativ 45 de grade. In cazul in care caldura pentru prepararea apei calde se obtine prin arderea unor combustibili clasici solizi, lichizi sau gazosi, biomasa solida, bilogaz, ect temperatura apei va ajunge pana la 65 de grade. In ambele cazuri temperatura apei la utilizare este de aproximativ 40 de grade si aceasta temperatura este reglata prin adaos de apa rece.

Preparare apa calda menajera

Prepararea apei calde menajere folosind enegriile regenerabile are loc in regim de acumulare. Nu se foloseste niciodata un regim instant de preparare a apei calde pentru ca aceasta din urma implica sarcini termice mai mari deci si echipamente mai scumpe. Astfel, cu ajutorul surselor regenerabile de energie, apa calda menajera se face in boilere cu volumul de acumulare determinat in functie de consumul zilnic de apa pe care ar trebui sa il asigure.

O problema foarte importanta a prepararii apei clade menajere la o temperatura mai mica de 60 de grade este ca in boilerele care se afla sub aceasta temperatura se poate dezvolta si o bacterie care nu afecteaza sistemul digestiv insa este foarte agresiva cu sistemul respirator afectand plamanii. In bai, aceasta bacterie poate sa ajunga prin aer insa poate sa fie ingalata.

Din cauza acestei bacterii boilerele pentru prepararea apei calde menajere la temperaturi mai mici de 60 de grade ar trebui sa fie prevazute cu o rezistenta electrica sau cu o alta sursa de caldura pentru ca apa calda din boiler ar trebui sa fie incalzita pentru minim o ora in fiecare zi pana la temperatura de 60 de grade celsius la care bacteria aceasta se distruge.

Share This