Prelungire cos centrala

Exista mai nou tot felul de variante de cosuri de fum, o mare popularitate a castigat cel din inox, insa uneori poate sa faca condens. In plus aceste cosuri au un aspect oarecum industrial care nu se potriveste cu ideea de casa si costa si destul de mult.

Un alt tip de cos de fum dar mai scump este cel modular facut din ceramica. Cea mai ieftina varianta de cos de fum care de altfel este si una din cele mai bune dar necesita ceva munca la instalare, este cosul de fum clasic facut din zidarie de caramida plina.

Prelungire cos centrala

Un tiraj optim al cosurilor de fum inseamna in primul rand cosuri de fum care sunt dimensionate corect. Daca semineul, sba de teracota sau centrala termica nu au un tiraj corespunzator este cel mai probabil din vina cosurilor de fum. In cazuri asemanatoare soba ori centrala termica sunt inutilizabile dar nu numai pentru ca fumul este deranjant pentru  locatari ci si pentru ca este foarte toxic.

Proiectarea gresita a structurii de evacuare a gazelor de combustie este una din cauzele pentru care tirajul nu este de fiecare data unul foarte bun. De cele mai multe ori se considera ca un cos de fum ar trebui sa aiba si o mai buna functionare independent de pozitia interna sau de cea externa unde este amplasat. Insa cu toate ca o constructie poate sa aiba cosuri de fum identice ca si caracteristici, forma, lungime si sectiune transversala unele pot avea un tiraj optim pe cand altele pot sa nu aiba.

Conditiile climatice si toti factorii externi precum altitudinea, presiunea atmosferica, directia pe care o are vantul si temperatura mediului conditioneaza in egala masura tirajul. De exemplu, in zilele friguroase diferentele de temperatura care exista intre aerul cald emis si aerul rece din exterior favorizeaza tirajul  in schimb in perioadele plotioase odata cu scaderea presiunii din atmosfera se ingreuneaza si mecanismul de evacuare a fumului.

Share This