Pompa reprezinta un dispozitiv caruia nu ii acordam atentie mare, cel putin pana in momentul in care avem nevoie de ea. Fie ca vorbim despre pompe submersibile, pompe de ape uzate sau pompe de suprafata, vorbim despre dispozitive care usureaza cu mult viata.

Rolul unei pompe este de a transforma energia din forma sa mecanica in forma hidraulica. Scopul energiei hidraulice este de a transporta un fluid spre o zona in care e nevoie de el. Din punct de vedere al tipului de nergie cu care pompa va functiona,  aceasta poate fi forta fizica provenita de la o persoana sau forta electrica.

Evident cele mai populare pompe sunt pompele electrice deoarece ofera nenumarate avantaje si asigura o functionare rapida si fara efort.

Pompele se pot clasifica in mai multe categorii. Dupa numarul de fluide transportate putem descperi pompe cu un singur fluid, sau pompe cu mai multe fluide la care fluidului transportat i se adauga si un fluid motor.

Starea fluidelor. Exista pompe pentru lichide numite pompe hidraulice care pot sa fie pompe submersibile, pompe de suprafata, pompe pentru puturi sau pompe cu lanti cinematic.

Numarul de curse pe rotatie este si el foarte important. In aceasta categorie gasim pompele unde fluidul este pompat de o singura fata a pistonului si pompe cu efect dublu in care lichidele circula in ambele sensuri.

Pompele hidraulice sunt cele mai des folosite pompe de catre utilizatorii casnici. Cele mai vandute pompe sunt pompele hidraulice pentru ca ele sunt foarte eficiente pentru folosirea casnica. Ele deplaseaza un lichid de la o presiune inferioara spre o presiune superioara si pot sa fie si ele clasificate tinand cont de mai multe criterii. De exemplu mecanismul de functionare clasifica pompele in dispozitive cu piston, rotative, pompe cu membrana sau  pompe cu rotor.

In functie de scopul pe care pompele il au acestea pot sa fie destinate alimentarii cu apa din puturi, pot sa fie destinate apelor murdare, pot sa fie destinate apelor din zone inundate si asa mai departe.

Share This
nume-&-logo

Abonati-va la newsletter-ul nostru

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a va tine la curent cu ofertele si produsele noastre

Va-ti abonat cu succes! Va multumim.