La ce sa va uitati daca vreti centrale termice?

Pentru ca nu mai este foarte mult pana la inceputul sezonului rece si poate trebuie sa faceti o astfel de achizitie incercam sa va oferim cateva raspunsuri legat de ce anume ar trebui sa luam in calcul cand cumparam o centrala termica. Centralele termice treuie alese in functie de mai multe crieterii tehnice care sa aiba in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: suprafata si volumul spatiului care ar trebui incalzit, numarul de consumatori pe apa calda menajera, numarul de bucatarii si de bai si gradul de izolare al casei.

Producera de agent termic depinde in principal de puterea termica a centralei si se masoara prin debitul obtinut in litri pe minut la o temperatura intre apa rece si cea calda de 30 -35 de grade. Cu cat centrala are o putere mai mare cu atat si debitul va fi mai mare si numarul de consumatori mai mare. E bine de stiut ca debitul maxim al unui robinet e de 10-11 l pe minut iar  la o para de dus este de 7-8 l pe minut. Pe timpul iernii pentru 2 consumatori simultani puterea centralei trebuie sa fie de 28-30 KW. Pentru un confort cat mai mare in ceea ce priveste producerea de apa calda menajera e si posibilitatea ca in afara de centralele mixte care produc apa calda instant sa alegem centrale cu boiler incorporat si rezervor de acumulare incorporat in centrala sau centrale care produc numai incalzire iar apa calda se produce prin cuplarea la un boiler indirect. Cu cat volumul de apa calda stocat e mai mare cu atat confortul si utilizarea mai multor consumatori in acelasi timp creste.

Randamentul si eficienta energetica a centralei termice.Pentru randament si eficienta ridicata se poate opta si pentru centrale in condensare.

Principala diferenta intre cele 2 tipuri de centrale, cele clasice si cele in condensare o consituite eficienta energetica: centralele clasice au o eficienta de pana la 90% in functie de model si cele in condensare pot avea o eficienta de 109% datorita componentelor care permit recuperarea cladurii de condens.

Centralele in condensare pot sa functioneze pe orice tip de instalatie indiferent ca aceasta e prin radiatoare sau podea. Practic diferenta de pret se amortizeaza in aproximativ 3 ani daca tinem cont ca durata medie de viata e de 10 ani si in toata aceasta perioada putem sa economisim mai mult de jumatate din pretul unei centrale.

Share This