La ce sa va uitati cand vreti centrale termice

Dat fiind faptul ca mai sunt doar cateva luni pana la inceputul sezonului rece probabil sunt persoane care au nevoie sa faca astfel de achizitii.

Centralele termice se aleg in functie mai multe criterii tehnice care sa aiba in vedere mai intai necesarul de energie al locuintei. Suprafata si volumul spatiului care ar trebui incalzit, numarul de consumatori pentru apa calda menajera si numarul de bai si numarul de  bucatarii sau gradul de izolare pentru locuinta.

Producerea de ACM depinde in principal de puterea termica a centralelor si se masoara cu ajutorul debitului obtinut in litri pe minut la diferente de temperaturi intre apa rece si apa calda de la robinet.

Cu cat puterea unei centrale e mai mare cu atat debitul va fi mai mare si astfel numarul de consumatori simultani este mai mare. E bine sa stiti ca debitul maxim al robinetilor este de  10-11 l/min. Pentru un confort sporit in ceea ce priveste producerea de apa calda menajera este si posibilitatea ca in afara de centralele mixte ce produc apa calda in regim instant sa se aleaga centrale care sa produca doar incalzire si producerea de apa calda se face cuplandu-le la un boiler indirect. Cand volumul de apa calda stocat este mare si confortul si utilizarea mai multor consumatori in acelasi timp creste.

Randamentul sau eficienta energetica a centralei. Pentru un randament si eficienta ridicata este indicat sa se opteze pentru o centrala in condensare.

Principala diferenta intre cele 2 centrale, clasica si in condensare este eficienta energetica: centralele clasice au o eficienta mare, dar mai mica decat cele in condensare datorita componentelor speciale care permit recuperarea caldurii. Acest lucru se traduce prin consumul mic de combustibil pentru a se produce aceleasi cantitati de caldura.

Centralele in condensare pot sa functioneze pe orice tip de instalatie de incalzire, prin radiatoare sau prin podea.

Share This