Intrebari frecvente despre centrale

Cum marim eficienta centralei termice?

Vom clarifica un aspect important: noi nu ne referim la utilizarea distribuitoarelor cu incalzire prin podea unde si ele sunt absolut indispensabile. Doar acolo le este locul. Retinerile noastre fata de distribuitoarele pentru calorifere are mai multe motive: analizand esenta sistemului vedem ca de fapt din distribuitori pleaca spre calorifer doua tevi, tur si retur, cum de altfel se intampla si in varianta clasica unde tevile pentru tur si retur de un diametru mai mare ce se conecteaza la caloriferele cu tevi care au un diametru mai mic. Care este diferenta? Sunt cateva diferente pe care le vom explica mai jos:

  1. La sistemele cu distribuitoare se utilizeaza mai multa teava si materiale pentru ca in loc de cel mult 1m de teava de conexiune pentru un calorifer la sistemul cu distribuitoare se consuma zeci de metri. In plus se va adauga si costul pentru robineti si distribuitoare de pe distribuitoare care dubleaza inutil pe cele pentru calorifere.
  2. In sistemul cu distribuitoare se utilizeaza mai multa apa si traseele sunt mai lungi, prin urmare si consumul va fi mai mare.
  3. Tevile care duc catre calorifere de regula trec prin podea, prin sapa si chiar daca au tuburi izolante oricum vor pierde caldura din cauza lungimii traseelor. Cu cat un traseu este mai lung cu atat vor fi si pierderile mai mari.
  4. In aceste sisteme manopera este mai scumpa.

In concluzie:

Consumul de energie termica este superior fata de sistemul clasic din cauza pierderilor.

Costurile in ceea ce priveste instalarea sunt peste costurile clasice.

Un sistem foarte complex poate sa creeze probleme pentru functionarea stabila a centralei pe gaze.

In rest nu exista nicio diferenta. Toate caloriferele pot sa fie controlate cu ajutorul robinetilor de tur si retur ca si la tipul clasic. In ceea ce priveste echilibrul termodinamic acesta poate sa fie obtinut prin amplasarea centralei in mijlocul instalatiei. Comparativ cu centralele pe gaz care au nevoie de o amplasare in locuri bine definite.

Share This