Eficienta unei centrale termice

Randamentul sau eficienta energetica a unei centrale creste daca se utilizeaza centralele in condensare. Diferenta principala intre cele doua tipuri de centrale, cele clasice si cele in condensare o constituie eficienta energetica: centralele clasice eu eficienta cuprinsa intre 92 si 94% si cele in condensare pot ajunge la o eficienta energetica de 109% datorita componentelor speciale care permit recuperarea caldurii prin condens. Aceasta se va traduce prin consumul mic de combustibil pentru a produce aceeasi cantitatate de caldura.

Centralele in condensare functioneaza pe orice tip de instalatie de incalzire cu ajutorul radiatoarelor sau prin podea utilizand un agent termic la o temperatura ridicata sau la temperaturi joase. Diferenta de pret dintre o centrala clasica si una in condensare din aceeasi gama si care are aceeasi putere se va amortiza in 3 ani aproximativ daca tinem cont ca durata de viata medie a unei centrale e de 10 ani. In aceasta perioada se poate economisi peste jumatate din pretul unei centrale noi. Sistemul pentru informare si diagnoza  permite consultarea permanenta a starii de functionare a echipamentului.

Datorita noilor tehnologii centralele moderne au sisteme de informare si de autodiagnoza care sa ajute la verificarea permanenta a starii de functionare a centralei. Informarea si autodiagnoza pot sa se faca cu text in clar si prin coduri sau combinatii de leduri. Lucrul acesta e folositor atat pentru utilizatorul echipamentului dar si pentru instalatorul care va monta centrala sau pentru tehnicianul de service care va face lucrarile de revizie si de intretinere a centralei micsorand substantial timpul pentru interventie.

Serviciile de garantie si de post garantie sunt criterii importante atunci cand alegeti centrala termica. Ciclul de viata pentru un astfel de echipament incepe din momentul vanzarii si cuprinde toate etapele de instalare si utilizare.

Share This