Echipamente de incalzire

De la soba cu lemne a bunicii si pana la sofisticatele pompe de caldura solutiile alese de romani pentru incalzire difera tinand cont de bugetul si de nevoile fiecaruia de confort.

Echipamente de incalzire preturi

Gerul din ultima vreme pune din ce in ce mai des problema unor metode de incalzire ieftine si eficiente. Dar, ca de obicei, o investite esentiala ieftina inseamna facturi mai mari pe viitor. Am trecut in revisa si preturile necesare pentru incalzirea caselor cu o suprafata utila de circa 100mp. Costurile initiale mari inseamna o factura mai mica. Spre exemplu costurile totale ale cumpararii si instalarii unei centrale termice este de minim 2000 de lei insa poate ajunge pana la 2700 lei, si pretul mediu petru cumpararea si instalarea unui sistem complet care cuprinde radiatoare, teava si accesorii, montaj si costuri de debransare variaza intre 5500 si 7000 de lei. Aceste costuri difera tinand cont de numarul de camere si de nivelul de dotare al respectivei instalatii. Dar, dupa o investitie consistenta, factura pentru suprafetele de 100 mp la case cu izolatie termica buna este de aproximativ 700 de lei pe luna.

La centralele pe lemne facturile sunt mai mici.

O alta investitie majora este intr-o centrala pe lemne care va necesita o investitie de aproximativ 9000 de lei cu tot cu centrala, termostat si tevi, calorifere si accesorii. Factura lunara e mai mica decat factura pe gaze, in jur de 400 de lei pe luna. Totusi fata de centralele pe gaze este o munca suplimentara pentru ca va trebui sa faceti rost de lemne si sa vanati ofertele. De multe ori pretul pe care il afisaza vanzatorii de lemne este de 350 de lei pe tona. Dar daca negociati cu ei puteti sa obtineti 200 de lei pe tona.

Unii cumparatori iau in calcul varianta alegerii unor centrale termice pe curent elecric in defavoarea celor pe gaze. Cifrele sunt deocamdata de partea centralelor cu gaze naturale datorita pretului mic al gazelor.

Pompele de caldura au reputatia de a fi extrem de eficiente. Acestea au devenit tot mai populare datorita eficientei ridicate comparativ cu alte sisteme, pentru ca la un kilowatt epectric consumat poate sa genereze pana la 5.5 kilowati termici. Factura lunara la crent electric ese practic de 4 sau cinci ori mai mica decat in cazul centralelor termice.

Si centralele pe lemne sut o solutie, doar ca sunt o solutie ceva mai scumpa. Vasul de expansiune va ajuta sa mentineti caldura n casa o perioada mai lunga de timp dupa ce s-a oprit centrala. Pentru 100 de metri patrati cantitatea de lemne este de aproximativ 1,5 tone. La asta se va adauga o suma mai mica la curent din cauza ventilatorului aflat in interiorul centralei.

Share This