Despre centralele termice in condensatie

Tehnica utilizata de centralele termice in condensatie este un pas important in folosiea cu responsabilitate a energiei electrice. Tipurile de centrale care folosesc aceasta tehnologie vor inregistra avantaje majore atat in ceea ce priveste exploatarea resurselor naturale cat si protejarea mediului ambiant inconjurator. In primul rand va trebui sa mantionam ca pentru o centrala termica in condensatie consumul de energie este evident mai redus fata de cel pe care il au centralele pe gaz.

Cum functioneaza aceste centrale?

In cazul centralelor termice traditionale produsele de combustie se evacueaza la o temperatur mai mare de 100 de grade celsius, in asa fel incat sa asigure si un tiraj suficient in sistemele de evacuare conventionale. In felul acesta caldura latenta de vaporizare si o mica parte din energie se pierde prin cosurile de fum si prin mantaua boilerului. Noile tehnologii prin care merge o centrala termica in condensatie rezolva aceasta problema.

Schimbatoarele de caldura proiectate special care intra in alcatuirea unei asemenea centrale termice racesc gazele de ardere si fac sa coboare temperatura lor pana la 50 de grade. In felul acesta vaporii devin lichizi si se recupereaza energia care altfel s-ar pierde prin cos. O centrala termica in condensatie va recupera o pare din caldura latenta de vaporizare si o va transfera spre sistemul de incalzire.

Instalarea sa e conditionata si de disponibilitatea nui cos de fum cat mai rezistent la umiditate ori a unor accesorii speciale pentru gazele arse. Ele pot sa functioneze pe orice tip de instalatie de incalzie si prin radiatoare dar si prin pardoseala. De asemenea, tehnologia de condensaie se poate utiliza fara probleme si pentru cladirile vechi care au pe ele radiatoare de fonta ori din otel conditia fiind ca temperaturile de retur ale apei calde sa nu depaseasca foarte mult temperatura de 50 de grade care este recomandata.

Share This