De ce se face revizia centralelor?

Din start ar trebui sa precizam ca verificarea instalatiei de gaz pe care o fac reprezentantii firmei furnizoare de gaz, se va opri la robinetul de gaz care alimenteaza centrala deoarece o centrala este un echipament sub presiune si se afla sub controlul ISCIR. Angajatul care vine si testeaza mufele si coturile de tevi de gaz nu are competenta de a verifica si centrala. Centralele termice se verifica de inginerii de instalatii autorizati ISCIR in domeniul RVT si de societati comerciale care au ca domeniu de activitate testarea si analizele tehnice.

Cei de la companiile de gaze au dreptul dar si obligatia de a verfica raportul de verificari tehnice ale centralelor termice. In general, in cazul in care cu ocazia verificarii instalatiei nu este prezenta si dovada unei verificari tehnice valabile se va acorda si un termen de cateva zile penru a comunica verificarea telefonic sau in persoana si daca aceasta confirmare nu are loc compania de gaze are dreptul sa demonteze contorul de gaz si sa sigileze instalatia. In comunicare se va specifica numarul raportului de verificare si firma autorizata ISCIR care efectueaza verificarea precum si numarul de pe factura achitata.

Va trebui sa aveti la indemana avizul de gaz unde sa fie specificata cota de gaz pentru centrala, proiectul de gaz in functie de care a fost realizata instalatia ce alimenteaza centrala, livretul aparatului si instructiunile de intretinere si utilizare in limba romana.

Verificarea centralei e formata din mai multe masuratori care sunt facute cu aparate verificate metrologic anual si anume multimetru, analizor de gaze, pompa pentru verificari si manometru.

Cu ajutorul mutimetrului se masoara si tensiunea la priza si se verifica si existenta legaturii la pamant. O centrala termica va trebui alimentata de la prize dedicate si nu sunt admise triplustechere, prelungitoare sau imporvizatii.

Share This