Cum folosim corect centrala termica

Chiar si atunci cand se apropie sezonul cald, temperaturile de afara pot sa nu ne permita sa renuntam sa ne mai incalzim casa. Daca aveti o centrala termica pe gaze ar trebui sa stiti ca atunci cand vremea se incalzeste ea trebuie utilizata diferit comparativ cu modul in care o faceati cand era ger afara. Asta pentru a se putea evita consumul inutil de gaze si facturile mari. Dimineata cand va pregatiti sa plecati la serviciu ar trebui sa inchideti centrala. Nu are sens ca aceasta sa mearga si in timpul zilei daca afara nu sunt temperaturi scazute. In felul acesta veti face cu siguranta economie la gaze si facturile vor fi mai mici.

Inchideti caloriferele din camerele in care nu stati. Pentru ca nu este ger afara si temperaturile pot ajunge sa depaseasca 12 grade e recomandat ca in camerele in care nu stati sau in care va petreceti foarte putin timp sa lasati caloriferele inchise. In cazul in care vreti temperaturi constante in casa tineti usile deschise pentru ca si caldura sa poata intra in toate camerele.

Este important sa aveti si un termostat de ambianta care sa fie conectat la centrala. Reglati termostatul la doua nivele: 20-21 de grade pe timpul zilei pentru perioada in care sunteti acasa si 18-19 grade noaptea. Este bine de stiut ca fiecare grad in plus pe care il utilizam duce la un consum suplimentar de pana la 7 procente. Prin urmare daca in casa vom avea 23 de grade in loc de 21 consumul va fi cu 15 procente mai mare.

Si temperatura apei pe care o incaleste centrala termica este importanta in momentul in care vreti sa faceti economie la gaze si vreti sa aveti facturi mici. Va recomandam sa setati o temperatura de pana la 50 de grade. De multe ori facem si greseala de a seta temperaturi ridicate si apoi pentru ca apa este fierbinte o combinam cu apa rece.

Share This