Cum alegem instalatiile sanitare?

Instalatiile sanitare reunesc sub un singur acoperis conductele de apa calda si rece, incalzire sau canalizare dintr-o casa si ii asigura o functionare optima aflata in concordanta cu nevoile unei familii moderne. Proiectarea sau alegerea componentelor pentru instalatiile sanitare pot fi o adevarata provocare pentru persoanele neavizate si de aceea va fi indicat sa va documentati foarte bine pe tema aceasta sau sa cereti si sprijinul specialistilor pentru a schita si pentru a executa instalatia. In afara de dimensionare si proiectare, este important sa alegeti tevile potrivite pentru fiecare tip de circuit: tevi de apa calda, de apa rece, de canalizare si de caldura tinand cont de specificatiile tehnice dar si de buget.

Tevile de plumb facute din azbociment nu se mai utilizeaza la constructii moderne si sunt interzise de normele UE din cauza ca sunt considerate nocive pentru sanatatea omului. O teava de plumb este utilizata doar pentru a evacua apa uzata radioactiva, coroziva sau contaminata din laboratoare sau uzine.

O teava de azbociment este realizata din amestec de ciment, azbest si apa si poate fi intalnita in retelele vechi de canalizare sau de apa. Fibrele de azbest influenteaza negativ sanatatea, pericolul fiind mare in cazul in care sunt inspirate in plamani.Tevile de plastic sunt printre cele mai populare datorita pretului foarte mic dar in acelasi timp au si o durata de viata mica in comparatie cu alte tevi moderne.

In ceea ce priveste avantajele, amintim si costul initial redus, greutatea mica si flexibilitatea ridicata, rezistenta mare la coroziune. In ceea ce priveste dezavantajele, tevile de plastic au si o rezistenta redusa la solventi si foc, nu suporta presiuni mari si nici temperaturi inalte si nu fac fata la socuri mecanice, permit aparitia unor fisuri si a unor scurgeri.

Tevile din pexal sunt unele din cele mai moderne componente din sisteme sanitare si reusesc sa combine avantajele tevilor de plastic cu cele ale tevilor metalice. Au trei straturi: un strat interior de plastic, unul intermediar de metal cu rolul de a asigura rigiditate contra suprapresiunilor si unul exterior de plastic care are rol de protectie.

Share This