Cot evacuare centrala

Gazele de ardere formate prin arderea combustibililor sunt evacuate in atmosfera prin circuitul focar canal de fum si cos. Pentru centralele termice de preparat apa calda si abur de joasa presiune evacuareagazelor de ardere are loc in general prin tiraj natural si doar in cazuri exceptionale prin tiraj fortat.

La centralele termice cu puteri termice mici si mijlocii amplasate in subsolul cladirilor, evacuarea gazelor arse are loc pe traseul canal cos de fum.

Cosul de fum se construieste in interiorul sau in exteriorul cladirii.

Cot evacuare centrala preturi

Daca se prevad cladiri absolut independente pentru centrale termice cosul se va face la distanta de cladire pe fundatie indepenenta asfel incat tasarile inegale ale terenurilor sa nu prejudicieze constructia.

Forma sectiunii de trecere pentru gazele de ardere poate sa fie circulara, patrata sau dreptunghiulara. In cazul in care sectiunea este dreptunghiulara  este raportul laturilor a/b.

Se pot folosi si cosuri de fum metalice doar la centralele termice din constructii independente si mai ales la centralele termice provizorii. Cosurile de fum din interiorul cladirilor se  pun astfel incat niciuna din laturile lor sa nu fie inclusa in peretii exteriori ai cladirii. Daca solutia acesta nu e posibila se iau masuri constructive pentru a evita aparitia condensului.

Inaltimea cosului de fum se sabileste pe baza de calcule tinand cont de nevoile functionale ale cazanelor si de prevederile normelor in vigoare cu privire la concentratiile limita de noxe care sunt admise in zona precum si de situatia cladirilor din zona si de amplasarea lor in raport cu directia vantului dominant, distanta fata de centrala si regimul de inaltime al constructiilor. La centralele termice care functioneaza pe baza de combustibili solizi se analizeaza si necesitatea prevederii de dispozitive de intretinere pentru a nu se dapsi concentratia admisibila de impuritati aflate in zona.

Cosurile de fum depaseste cu minim 500 mm coama acoperisului, respectiv parapetul terasei de cladiri unde se afla. Daca terasa nu are parapet cosul de fum depaseste terasa cu cel putin 1000 mm.

Cosurile de fum se fac si se izoleaza termic fata de elementele constructiei, conform cu prevederile legii si ale celorlalte prescriptii tehnice care reglementeaza domeniul acesta in asa fel incat sa nu conduca la incendierea partilor combustibile sau la reducerea rezistentei partilor incombustibile.

Share This