Ce trebuie sa stim cand alegem aparatele de aer conditionat?

Inainte de a alege un aparat de aer conditionat ar trebui sa raspundeti la intrebarile de mai jos:

  • Spatiul in care va fi instalat aparatul este o locuinta?
  • Spatiul este alcatuit dintr-o singura incapere sau din mai multe?
  • Care sunt consumatorii din casa ce emit caldura in timpul verii?
  • Din ce este construita cladirea?
  • Cat de buna este izolatia termica?
  • Ferestrele sunt insorite? Acoperisul are terasa? Care este orientarea cladirii in functie de punctele cardinale?
  • Doriti un aparat cu o clasa energetica performanta sau orice alt aparat?

Pentru calculul corect se va avea in vedere orientarea ferestrelor, numarul de ferestre, numarul de persoane care lucreaza sau locuiesc in spatiul respectiv, puterea instalata a aparatelor electrice sau electrocasnice care emana caldura, izolarea termica a cladirii.

In cazul incaperilor care sunt orientate spre sud sau spre sud vest si care au terase ce nu sunt izolate la ultimul etaj necesarul de frig poate sa fie si de doua ori mai mare comparativ cu cladirile care au ferestre orientate spre nord.

Inginereste, determinarea puterii aparatului de aer conditionat se va face adunand caldura degajata in spatiu indiferent de sursa din care provine si astfel se obtine necesarul de putere. In general, puterea se exprima in BTU pe ora. Pe etichetele aparatelor va fi trecuta si puterea exprimata in KW .

Cantitatea de energie electrica pe care o consuma un aparat de conditionat va depinde in general de clasa lui energetica. Deoarece este o pompa de aer aparatul are si un coeficient de eficienta energetica si acesta depinde de clasa din care face parte.

Montajul aerului conditionat este asigurat de firme specializate. Tarifarea montajului se va face in functie de traseul frigorific. Atunci cand conditiile impun se va schimba kitul de instalare aflat in ambalaj cu unul nou care va avea dimensiunile necesare.

Nu va lasati tentati de economie si nu acceptati inadirea tevilor doarece presiunile de lucru pot ajunge la valori mari si conductele se pot rupe.

Aveti grija ca unitatea interioara sa fie amplasata in asa fel incat aerul rece sa nu bata direct spre locul in care sunt amplasate paturile, canapeaua, biroul sau locul de joaca al celor mici.

Share This