Caracteristicile aparatelor de aer conditionat

Pana in momentul in care ajungeti in etapa de montaj aer conditionat, este bine sa va familiarizati cu toate caracteristicile acestor aparate. Sunt mai multe tipuri de aparate de aer conditionat si cele mai comunte dintre ele sunt cele mobile si cele de tipul split. In ceea ce privese tehnologiile folosite sunt si aparate de aer conditionat traditionale dar si cu tehnologie inverter. Aparatele traditionale utilizeaza compresoare care lucreaza si pe principiul pornit oprit pentru a putea regulariza temperatura camerelor. Astfel in momentul in care pornim aparatele, compresoarele vor porni si vor functiona la capacitate nominala racind incaperea.

Un termostat sesizeaza si cand a fost atinsa temperatura dorita si da o comanda compresorului sa se opreasca. Dupa ce a fost pornit compresorul temperatura din incaperi are tendinta de a creste si cand termostati vede ca temperatura a crescut cu 2 gradeva da un semnal compresorului sa inceapa din nou, iar aparatul de aer conditionat va merge pe principiul pornit oprit. Aparatele cu tehnologie inverter utilizeaza un nou model de compresor care va perite si modularea capacitatii de racire si de incalzire tinand cont de necesarul de caldura. In momentul in care porneste aparatul capacitatea sa va fi maxima pentru a putea reduce repede temperaturile la valorile indicate si apoi se va scadea gradual temperatura pentru a mentine o temperatura aleasa. Avantajul pe care il au aparatele cu tehnologie inverter sunt consumul de energie foarte mic, confortul mare si nivelul de zgomot scazut.

Inainte de a alege aparatele de aer conditionat este foarte important sa determinati capacitatea sa. Stabilirea acestei capacitati tine de mai multi factori dintre care cel mai important va fi volumul incaperii unde se va monta aparatur. Caracteristica aceasta este in general exprimata in BTU/h si face referire la puterea de incalzire si racire a aparatului. Exista si o formla de calcul orientativa insa cel mai bine ar fi sa cereti sfatul unui expert cand va cumparati aerul conditionat.

Share This