Avantaje si dezavantaje centrale in condensatie

Sunt mai multe avantaje si dezavantaje pentru centralele termice in condensatie. Noi va prezentam doar o parte dintre ele. Randamentul ridicat este unul din principalele avantaje pe care o centrala termica in condensatie le ofera. Daca centralele clasice au si un randament de pana la 92 de procente cele in condensatie ajung si la o eficienta de pana la 109 procente si asta datorita componentelor lor speciale care permit recuperarea caldurii. Acest lucru se traduce prin consumul mai mic de combustibil in timp ce se produce aceeasi cantitate de caldura si implicit si costuri mai mici pentru a incalzi locuinta aceasta fiind de altfel si un avantaj al acestor centrale. Tot un plus il reprezinta si durata de viata ceva mai mare pe care o au centralele producatorii estimand ca o asemenea instalatie poate sa functioneze pana la 15 ani fata de 10 ani cat se propune pentru centralele termice conventionale. Amortizarea foarte rapida a costurilor este una din cele mai importante avantaje ale acestei instalatii de incalzire chiar si atunci cand pretul initial e mai mare fata de cel clasic.

Practic, diferentele de pret dintre centralele clasice si cele de condensare din aceeasi gama si care au aceeasi putere sunt amortizate in aproximativ trei ani din momentul in care sunt puse in functiune. Nu trebuie sa scapati din vedere nici calitatea pe care ele o ofera acestea crescand semnificativ datorita implementarii tehnologiilor noi in condensare si nu in ultimul rand o asemenea instalatie ajuta considerabil si la protectia mediului pentru ca reduce in mod semnificativ consumul de energic ceea ce ii da si un caracter ecologic.

La capitolul dezavantaje putem spune ca asa cum nu exista padure fara uscaturi nu exista nici centrale perfecte. Printre dezavantaje putem enumera pretul mare de achizitie mai ridicat fata de centralele conventionale si faptul ca principiul condensatiei presupune indeplinirea unor conditii anume pentru centrala termica.

Share This