Avantaje centrale termice in condensatie

In orice tip de centrala termica are loc arderea combustibililor si transmiterea caldurii care rezulta cu ajutorul unui schimbator de caldura catre apa din sistemul de incalzire. Indiferent ca aveti centrale termice Immergas sau de la alte firme este important sa intelegeti care sunt avantajele centralelor termice in condensatie.

Unul dintre produsii care rezulta in urma arderii combustibilului sunt vaporii de apa. Schimbatoarele pe care le au aceste centrale reusesc prin eficienta tehnica foarte buna si prin construirea corecta, sa coboare termperaturile gazelor de ardere pana la temperaturile apropiate de punctul de roua. In momentul acesta prin condensarea acestor vapori de apa se transmite catre apa existenta in sistemul de incalzire, o cantitate in plus de caldura, care este echivalenta cu caldura latenta de condensare a tuturor acestor vapori de apa.

Fenomenul acesta nu se poate produce in mod controlat decat in schimbatoarele centralelor termice de condensare. La o centrala termica conventionala fenomenele de condensare nu apar din cauza temperaturii ridicate a gazelor evacuate. Mentinerea temperaturilor mai ridicate a gazelor pentru evacuare duce in mod simplu la reducerea randamentului termic pe care il are centrala.

Produsii care rezulta in urma acestor procese care au loc in schimbatorul de caldura sunt acizi si de aceea schimbatorul de caldura este facut din materiale rezistente la coroziuni. Se explica si costurile mult mai ridicate pentru centralele in condensatie prin comparatie cu cele standard moderne, iar costurile se amortieaza repede datorita unui consum de gaz mult mai mic.

La centralele in condensare temperatura pe care o au gazele de aerdere este de pana la 60 de grade si asta permite utilizarea tuburilor de plastic pentru evacuarea lor. In cazanele conventionale gazele se evacueaza la o temperatura de pana la 200 de grade, pentru a impiedica condensarea vaporilor, fenoment ce poate conduce si la distrugerea prin coroziune a schimbatoarelor si a cosului de fum.

Share This