Arzatoare centrale termice

Preturi arzatoare centrale termice

O centrala termica de perete cunoscuta si sub numele de centrala termica murala ori cazan mural este un cazan care se monteaza pe un perete ori intr-o nisa mai adanca din perete destinata producerii de agent termic necesar incalzirii apei calde de consum pentru o locuinta individuala. Daca toate aceste cazane sunt doar pentru producerea de apa calda de consum atunci li se spune boilere.

Combustibilul utilizat este in general gazul natural insa exista mai multe constructii care folosesc combustibil lichid sau GPL. Pot sa fie cu camera de ardere deschisa ori inchisa si in ultima vreme sunt realizate sub forma de cazane cu condensare care au si performante superioare. Prepararea apei calde de consum poate sa fie facuta in momentul in care exista cerere sau in prealabil. De obicei se monteaza in interiorul cladirilor insa pot sa fie montate si in exterior.

Arzatoare centrale termice

Centralele termice de perete produc agent termic format din apa si antigel uneori destinat incalzirii cu o presiune de maxim 6 bari si o temperatura de maxim 95 de grade. Randamentul lor termic brut va trebui sa fie de cel putin 90 de procente in cazul centralelor fara condensare.

Centrala termica este formata de obicei din carcasa fixata in perete unde se gasesc un arzator, o camera de ardere, un sistem pentru evacuarea gazelor arse si un schimbator de caldura principal, o pompa de circulaie si un sistem de preparare a apei calde de consum, un robinet cu trei cai si un vas de expansiune, armaturi, supape, robinete de umplere, golire si aerisire, senzori si electronica la comanda.

Din punct de vedere al prepararii apei calde de consum apa calda menajera si apa calda sanitara ele pot sa fie cu preparare instantanee a apei sau cu acumulare. Prepararea apei calde de consum se va face cu ajutorul agentului termic care va fi produs de catre centrala.

In cazul prepararii instantanee apa calda se va produce atunci cand apare cererea de consum iar prepararea se va face comutand agentul termic din instalatia de incalzire la un schimbator de caldura cu placi. Corelarea fluxului termic necesar pentru a se produce apa calda cu cel produs prin ardere este dificila. Sunt doua solutii.

Se va alege pentru un debit de apa fix cu o diferenta de temperatura fixa, caz in care automatizara arzatoruli este simpla insa centrala nu e flexibila la cerea de apa calda si poate servi doar un robinet fara a avea posibilitatea de a face economie la apa calda. Solutia este insa mai ieftina.

Se opteaza de asemenea si pentru flexibilitate ceea ce va necesita modularea flacarii, mai exact reglarea puterii flacarii prin cantitatile de gaz si de aer introduse in camerele de ardere, ceea ce duce la o solutie mult mai scumpa.

In cazul prepararii apei calde in prealabil acesta va avea loc intr-un vas incalzit de catre agentul termic. Solutia este flexibila si simpla insa este mai voluminoasa si mult mai scumpa datorita vasului de acumulare. In plus din vasul de acumulare caldura se pierde putin cate putin in mediul ambiant asa ca centrala consuma combustibil in absenta solicitarii de apa calda.

Share This